Sådan overbeviser man en alkoholiker om at komme i behandling!

02 december 2018
Lykke Holzmann Søby
Sådan overbeviser man en alkoholiker om at komme i behandling!

Din pårørende er tabt i deres alkoholmisbrug. Intet ser ud til at fungere. De har nægtet at gå til alkoholafvænning, de er i fornægtelse, og du kan bare desperat se at deres liv falder fra hinanden og hvor dårligt de faktisk har det. Her er det ok at få at tænke: Kan du tvinge nogen til at komme i behandling? Du er måske bange for at lægge meget pres på din pårørende, men virkeligheden er, at den rigtige form for pres kan få dem til behandling.

Der er en gammel floskel at sige til folk med et alkoholmisbrug at for at blive ædru skal de selv ville det. Faktisk har det vist sig at succesraten mellem dem der frivilligt melder sig til at få hjælp for dere alkoholmisbrug og dem der tvinges til det er meget ens. Afhængighed er en sygdom, der påvirker hjernen. Og ligesom enhver anden sygdom vil behandlingen have et tilsvarende resultat uanset om patienten faktisk ønsker det.

Sådan får du en person med alkoholmisbrug i behandling

Hvis nogen fornægter sit alkoholmisbrug og nægter at få hjælp på egen hånd, er der flere muligheder.

Juridisk er det ikke muligt at tvinge nogen i behandling.

Men i tilfælde hvor en person med et alkoholmisbrug, er til fare for sig selv eller andre kan en tvangs indlæggelse på et hospital dog være nødvendig. Det kan eksempelvis være en beruset person der er deprimeret og vil forsøge at begå selvmord. Her kan en tvangsindlæggelse være nødvendig indtil personen er afruset.

Man kan forsøge at få en person med alkoholmisbrug i afvænning ved hjælp af en intervention

For at holde en vellykket intervention kan du fokusere på at hyre en professionel til at overbevise personen med et alkoholmisbrug om at de har brug for hjælp. Det kan være en psykolog eller terapeut. Deres tilstedeværelse kan hjælpe med at minimere fejl, da de ved hvor samtalen skal ledes hen.

Flere Nyheder